FAQ

frequently given answers

Συχνές ερωτήσεις

Γλαύκωμα

Συμπτωματολογία Το γλαύκωμα είναι μια ύπουλη ασθένεια, γιατί δεν έχει συμπτώματα (με εξαίρεση κάποιους τύπους γλαυκώματος όπως το οξύ γλαύκωμα) και όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα (απώλεια όρασης), οι βλάβες είναι προχωρημένες και δυστυχώς μη αναστρέψιμες. Στην περίπτωση του γλαυκώματος ανοικτής γωνίας, την πιο κοινή μορφή γλαυκώματος, συνήθως δεν υπάρχει πόνος που να συνοδεύει την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Η απώλεια της όρασης ξεκινά με την περιφερική ή πλευρική όραση. όραση γλαύκωμα Παϊσιος  
Τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για το γλαύκωμα περιλαμβάνουν τρείς εξετάσεις ρουτίνας : την τονομέτρηση, την βυθοσκόπηση και την γωνιοσκοπία. Η τονομέτρηση μετρά την πίεση του ματιού. Η οφθαλμοσκόπηση εξετάζει το εσωτερικό του οφθαλμού, ειδικότερα το οπτικό νεύρο. Με την γωνιοσκοπία εξετάζεται η γωνία του ματιού (μεταξύ ίριδας και κερατοειδή). Εάν η πίεση στο μάτι δεν είναι στα φυσιολογικά όρια τιμών ή αν η μορφολογία του οπτικού νεύρου είναι ασύνηθης, τότε μπορούμε να προβούμε στις εξείς ειδικές δοκιμασίες: ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΑ (γνωστή και ως εξέταση οπτικών πεδίων) ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ (με GDx, HRT, και OCT) Μια εξίσου σημαντική εξέταση ειναι η ΠΑΧΥΜΕΤΡΙΑ του κερατοειδούς. Το κερατοειδικό πάχος είναι σημαντικό, διότι η πραγματική ΕΟΠ μπορεί να υποτιμάται σε ασθενείς με λεπτότερο κερατοειδή και να υπερτιμάται σε ασθενείς με μεγαλύτερο πάχος.
 • Χρόνιο γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας (το συχνότερο)
 • Γλαύκωμα χαμηλής πιέσεως
 • Γλαύκωμα κλειστής γωνίας
 • Δευτεροπαθές γλαύκωμα (μετά από φλεγμονές, τραύματα, εγχειρήσεις, φάρμακα κ.τ.λ)
 • Συγγενές γλαύκωμα (εμφανίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία).
Η αιτιολογία του γλαυκώματος είναι άγνωστη αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε κάποιες κατηγορίες ανθρώπων. Το γλαύκωμα συνήθως εμφανίζεται μετά τα 40. Πιο συχνά παρουσιάζεται σε άτομα με ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια. Είναι μια κληρονομική νόσος κατά μεγάλο ποσοστό. Εμφανίζεται επίσης συχνότερα σε μύωπες, διαβητικούς και χρήστες κορτιζόνης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παλαιότερα υπήρχε η πεποίθηση ότι η υψηλή πίεση στο μάτι, γνωστή και ως ενδοφθάλμια πίεση (ΕΟΠ), είναι η κύρια αιτία για την βλάβη του οπτικού νεύρου. Παρόλο που η ΕΟΠ είναι ξεκάθαρα ένας παράγοντας κινδύνου, πλέον γνωρίζουμε ότι πρέπει να υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες όπως η αιματική οφθαλμική ροή, το πάχος και η υστέρηση του κερατοειδή. Γλαύκωμα οφθαλμίατρος
Εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας στην παθοφυσιολογία, την κλινική εικόνα και την αντιμετώπιση των διαφόρων τύπων γλαυκώματος δεν υπάρχει ένας μοναδικός ορισμός ο οποίος να μπορεί ικανοποιητικά να συμπεριλάβει όλες τις μορφές. Παρ’όλα αυτά σήμερα θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως γλαύκωμα μια ομάδα παθήσεων του οπτικού νεύρου που χαρακτηρίζονται από απώλεια του οπτικού πεδίου και προοδευτική νευροπάθεια.

Ηλιακή εκφύλιση ώχρας κηλίδας

Σήμερα, μπορούμε  με εξειδικευμένα μέσα, όπως η Laser scanning tomography – retina , το OCT - Οπτική τομογραφία συνοχής, το οπτικό πεδίο- πρόγραμμα M2X, η βυθοσκόπηση- φωτογράφηση βυθού , η φλουοραγγειογραφία, να διαγνώσουμε έγκαιρα την πιθανότητα ανάπτυξης ΗΕΩ.
 Aν μείνει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία, η HEΩ μπορεί να συνεχίσει να βλάπτει την όραση, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη απώλεια της κεντρικής όρασης. H απώλεια της κεντρικής όρασης μπορεί να γίνει σημαντική και τελικά να οδηγήσει σε νομική τύφλωση.

Μετά την ηλικία των 50 ετών, είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεσθε τον οφθαλμίατρο για προληπτικό έλεγχο μια φορά το χρόνο. Aν έχετε διαγνωσθεί με HEΩ, πάρτε τα μέτρα σας. H έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σταθεροποιήσει και να διατηρήσει την όρασή σας. H θεραπεία, τα βοηθήματα χαμηλής όρασης και η υποστήριξη, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ενεργό και ανεξάρτητο τρόπο ζωής.

Α) Συμπληρώματα διατροφής – Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία. Υπάρχουν σκευάσματα τα οποία περιέχουν λουτεΪνη και ψευδάργυρο, η έλλειψη των οποίων ενοχοποιείται για την εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου. Η χρήση των σκευασμάτων αυτών μπορεί να επιβραδύνει την εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου. Β) Θεραπεία με θερμικό Laser (μόνο για υγρού τύπου ΗΕΩ) Εφαρμόζεται μόνο σε βλάβες παρακείμενες στην ωχρά, πρακτικά σε πολύ περιορισμένο αριθμό ασθενών. Γ) Φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) (μη θερμικό laser μόνο για υγρού τύπου ΗΕΩ) Η φωτοδυναμική θεραπεία γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση του Visudyne, μιας φωτοευαίσθητης ουσίας που ενεργοποιείται όταν εκτεθεί στο φως. Το Visudyne συγκεντρώνεται εκλεκτικά στα παθολογικά νεοαγγεία του αμφιβληστροειδούς, ενεργοποιείται με το φως ενός ειδικά σχεδιασμένου μη θερμικού Laser (που δεν παράγει θερμότητα και δεν καίει τον αμφιβληστροειδή). Το ενεργοποιημένο φάρμακο προκαλεί την θρόμβωση και απόφραξη των νεοαγγείων, χωρίς να επηρεάζει τον παρακείμενο ιστό, περιορίζοντας έτσι την εξέλιξη της νόσου. Δ) Αντιαγγειογενετικοί παράγοντες π.χ. Lucentis (ranibizumab) , μόνο για υγρού τύπου ΗΕΩ Οι θεραπείες χορηγούνται με την μορφή ενέσεων στο μάτι. Τα ενέσιμα αυτά φάρμακα προλαμβάνουν την ανάπτυξη και διαρροή των εύθραυστων νέων αγγείων και μπορεί να αποκαταστήσουν εν μέρει την βλάβη που έχει γίνει. Οι ενέσεις αυτές επαναλαμβάνονται συνήθως ανά μήνα ανάλογα με την πορεία της νόσου και επιβάλλεται τακτικός έλεγχος από τον οφθαλμίατρο.
Τα συμπτώματα της ΗΕΩ περιλαμβάνουν:
 • Μειωμένη, θολωμένη κεντρική όραση
 • Κενό ή τυφλό σημείο στην κεντρική όραση (Κεντρικό Σκότωμα)
 • Τα αντικείμενα φαίνονται κυματιστά ή με καμπύλες (Μεταμορφωψίες)
 • Tα χρώματα φαίνονται ξεπλυμένα και θαμπά (Απώλεια της Contrast Sensitivity)
  ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια εκφυλιστική και προοδευτική πάθηση και αποτελεί την κύρια αιτία σοβαρής απώλειας της όρασης (οπτική οξύτητα) στον Δυτικό πληθυσμό ηλικίας άνω των 55 ετών.

Η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται προϊούσης της ηλικίας και αναμένεται να έχουμε μία δραματική εμφάνιση νέων κρουσμάτων τα επόμενα χρόνια, καθώς θα αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης. Η αιτιολογία της πάθησης δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, υπάρχουν ωστόσο προδιαθεσικοί παράγοντες : Αυξημένη ηλικία - Περίπου το 25% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν HEΩ.

Από αυτούς με HEΩ στον ένα οφθαλμό, περίπου το 40% θα αναπτύξει HEΩ στον άλλο οφθαλμό μέσα σε 5 έτη.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη ΗΕΩ είναι:
 • Κάπνισμα
 • Φυλή – η Λευκή φυλή εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερο κίνδυνο
 • Οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας
 • Φύλο – Οι γυναίκες εμφανίζεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άντρες.
 •  Υπέρταση και καρδιαγγειακή νόσος
 •  Χαμηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών/λουτεΐνης
Δεν υπάρχει υποκατάστατο για τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις με τον οφθαλμίατρό σας, αλλά υπάρχει τρόπος να ελέγχετε για οπτικά συμπτώματα στο σπίτι. Για να ελέγξετε την όραση σας για HEΩ, χρησιμοποιήστε μία τετράγωνη σκακιέρα, γνωστή ως Amsler grid.

Παϊσιος Οφθαλμίατρος Amsel Grid

Έχετε κάποια ερώτηση;

Επικοινωνήστε μαζί μας

Powered by PixelData

Back to top